Een Leven Lang Ontwikkelen – Geef ruimte

Deel 2 – Geef ruimte

Ik bied een online leerplatform, er is een ontwikkelbudget mogelijk en als een werknemer wil, kan hij/zij een opleiding volgen. Hoe kan het dat mijn werknemers toch niet in beweging komen? Deze vraag horen we dagelijks. De werkgever probeert, met de beste intenties, de werknemer aan het werk te krijgen, maar toch lijkt het niet te lukken. Het ontwikkelbudget zit nog vol en het online leerplatform wordt minimaal gebruikt. Zonde, want het kost bakken met geld.

Behalve het aanbod in opleidingen en budget, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat de tijd, het geld en de middelen die worden geboden, ook echt gebruikt kunnen worden. In de waan van de dag kan de tijd erbij inschieten om te gaan leren en ontwikkelen. Jij als werkgever kan hier gelukkig ruimte voor bieden!

Ruimte

Maak het makkelijk voor werknemers om zich te ontwikkelen. Bied niet alleen tijd, middelen en geld aan, maar zorg ervoor dat dit ook gebruikt kan worden. Organiseer het werk zo dat werknemers autonomie hebben om keuzes te maken en ruimte hebben om te gaan leren:

Variatie op het werk. Zorg ervoor dat werknemers verschillende vaardigheden en kennis kunnen benutten, maar ook kunnen ontwikkelen.
Ontwikkeltijd. Ook wel “lummeltijd” genoemd, kan je zo creëren dat zowel vaste krachten als de flexibele schil tijd hebben om zich te ontwikkelen.
FuckUp Nights. Deze term komt uit Mexico en wordt een wereldwijde trend. Door samen te komen en missers te delen, haal je faalangst onderuit. Zonder risico geen succes en als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg! Schaamte om te falen zal verdwijnen als iedereen open is over blunders op het werk.
Jobcrafting: Zorg er niet voor dat de werknemer bij het werk past, maar dat het werk bij de werknemer past. Er zijn altijd mogelijkheden om aanpassingen te doen binnen het bestaande takenpakket of het werkproces om de werknemer meer autonomie te geven.

Toch wil ik nog even dieper ingaan op Jobcrafting. Wat is dat en hoe kan ik dit doen? Jobcrafting is het op eigen initiatief kleine aanpassingen maken binnen de eigen taken met als doel jouw eigen vaardigheden, behoeften en talenten beter met elkaar afstemmen. Er zijn simpele voorbeelden te bedenken om dit beter in te zetten:

Ruil taken met collega’s. Je kent vast de taken waar jij helemaal niet blij van wordt of niet goed in bent, maar waar een collega juist heel veel energie van krijgt. Dit werkt andersom net zo. Zo kan je elkaar ondersteunen en het beste in elkaar naar boven halen.
Voer taken op een andere manier uit. Wie weet kan een taak veel sneller, beter of creatiever worden uitgevoerd als je experimenteert.
Afstoten of toevoegen van taken. Soms zitten er taken in jouw takenpakket die niet bij je passen, zorg ervoor dat jouw takenpakket op je aansluit. Voeg interessante taken toe, ook al liggen die buiten je functie.

Op deze manier zorg je ervoor dat je op horizontale wijze differentieert in de verschillende functies en taken. Het gaat om werkzaamheden op hetzelfde niveau. En nog een voordeel? Jouw organisatie wordt meer flexibel en wendbaar. Zeker handig in tijden van “krapte op de arbeidsmarkt”.

Wat ga jij proberen? Hoe zorg jij voor ruimte om te ontwikkelen?

 

Bronnen:
Wil je meer weten over de afnemende scholing, lees dan dit artikel: LLO Onderzoek SCP

Vind hier de handreiking Eigen Regie en Leven Lang Ontwikkelen

Berg, J. M., Dutton, J. E. & Wrzesniewski, A. (2008). What is job crafting and why does itmatter?

Neem contact op