ChatGPT, wat doen we ermee?

Voor de oplettende lezer van de blog van december viel op dat de auteur hiervan geen Erwin of Lisa is, maar ChatGPT. ChatGP-wat? Laten we het ChatGPT zelf eens vragen.

Lisa: “Write in dutch what ChatGPT is.”

ChatGPT: “ChatGPT is een chatbot die is getraind op basis van GPT-3, een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Het is bedoeld om te communiceren met mensen op een manier die natuurlijk en menselijk aanvoelt. ChatGPT kan gebruikt worden voor het beantwoorden van vragen, het geven van informatie en het voeren van gesprekken.”

 

De wereld staat op zijn kop

Google maakt zich zorgen over zijn sterke positie als zoekmachine, maar ook onderwijsprofessionals maken zich ernstige zorgen over de gevolgen van deze ontwikkeling. Hoe kunnen we studenten nu nog een scriptie, artikel of andere tekstvorm laten maken als leer- en toetsmiddel, als ChatGPT alles kan schrijven? Moeten we weer teruggaan naar pen en papier of is dat te rigoureus? Eens in de zoveel tijd komt er een grote technologische ontwikkeling voorbij zoals de rekenmachine of Wikipedia, maar ook Google. We passen ons aan en plukken de vruchten ervan. Is ChatGPT dan echt anders?

 

ChatGPT in actie

Ik ben zelf aan de slag gegaan met ChatGPT en heb het gevraagd mij te helpen met de blog van vorige maand. In de hoop binnen vijf minuten een mooie blog te schrijven, ging ik aan de slag met het onderwerp De Cirkel van Invloed van Covey. Een model dat ik vaak gebruik binnen het onderwijs en altijd weer relativerend werkt. ChatGPT herkende het model meteen en na een stuk of tien vragen, had ik een mooi stuk laten schrijven met hierin zowel uitleg als de toepassing. Best leuk, maar wel moest ik de termen leerling naar student omzetten en leraar naar docent. Eens kijken of ChatGPT ook mijn marketingcommunicatieplan kan schrijven voor de opleiding waar ik mee bezig ben. Helaas herkende het niet al mijn modellen en was het niet altijd toepasbaar op Learning Flow. Dit werkt dus niet.

 

ChatGPT in het onderwijs

Lisa: “Write in dutch how ChatGPT can help education.”

 ChatGPT: “Er zijn verschillende manieren waarop ChatGPT kan helpen bij het onderwijs:

  • Beantwoorden van vragen: ChatGPT kan gebruikt worden om vragen van leerlingen te beantwoorden en zo de kennis van de leerlingen te vergroten.
  • Ondersteuning bij huiswerk: ChatGPT kan gebruikt worden om huiswerk te helpen maken door vragen te beantwoorden en uitleg te geven over bepaalde concepten.
  • Extra uitleg: ChatGPT kan gebruikt worden om extra uitleg te geven over bepaalde onderwerpen die moeilijk zijn voor leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van geschreven uitleg of door middel van een gesprek met de chatbot.
  • Oefenen van taalvaardigheden: ChatGPT kan gebruikt worden om taalvaardigheden te oefenen, zoals het schrijven van goede zinnen en het maken van goede zinsconstructies.
  • Conversatieoefeningen: ChatGPT kan gebruikt worden om conversatieoefeningen te doen, wat kan helpen om de sociale vaardigheden van leerlingen te verbeteren.”

Dat klinkt goed, maar er ligt ook een groot gevaar op de loer: het taalonderwijs. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, rekenen en het gebruik van een computer of smartphone. Laaggeletterdheid kan leiden tot het moeilijk vinden van een baan, problemen met de gezondheid, problemen met communicatie en doordat ouders moeite hebben met de taal, is de kans groter dat hun kinderen ook niet goed leren lezen en schrijven.

 

Advies

ChatGPT is gratis toegankelijk via https://chat.openai.com/chat en ik raad je dan ook aan om te gaan experimenteren met deze chatbot. Ontdek hoe ChatGPT werkt, maar ook waar het nog niet werkt. De dienst is gratis en voor iedereen toegankelijk, maar houd er rekening mee dat het om een open test gaat. Door het systeem open te stellen, gaat het gigantisch veel leren. Wij helpen de chatbot zich te specialiseren en ik geloof niet dat dit een dienst blijft die voor altijd gratis is.

Naast het ontdekken en experimenteren, raad ik aan om in gesprek te gaan over de technologie. Ga in gesprek over de kansen en angsten die er zijn. Deze gesprekken zijn niet alleen tussen onderwijsprofessionals, maar ga ook in gesprek met studenten.

Wees creatief, want het ChatGPT is er en zal niet meer weggaan.

 

Neem contact op